לפני הצום • 4 מתכונים לארוחה המפסקת
( יום שלישי, ט' תשרי תשע''ו - 22 ספטמבר 2015)
איך תכינו עצמכם לצום :
• מומלץ להתחיל את בוקר הצום עם ארוחה לא גדולה שתכלול פחממות כמו לחם, מיני מאפה מחיטה מלאה, קרקרים או פסטה- על מנת לצייד את הגוף באנרגיה.
• בהמשך היום, רצוי לאכול כל כמה שעות מנה נוספת של פחמימות כמו כריך, פסטה, אורז או תפוח אדמה, על מנת לתדלק את הגוף ולמלא את מצברי האנרגיה.
• חשוב להתחיל לשתות הרבה נוזלים כבר כמה ימים לפני הצום (ובכלל...) ובאותו היום להתחיל לשתות מהבוקר. המשקה המועדף הוא כמובן מים. רצוי לוותר על תה קפה ומשקאות קלים שיש להם תכונה של משתנים שתגרום לגופכם לאבד את הנוזלים להם הוא זקוק על מנת לעבור את הצום.
מה אוכלים בארוחה המפסקת :
• הארוחה המפסקת צריכה להיות ארוחה משביעה אך לא כזו שתכביד עליהם בהמשך הערב.
• מומלץ להכין ארוחה הבנויה על מנת חלבון ושומן (עוף, בשר או דג), תוספת פחממה (פסטה אורז בטטה שעועית או חומוס). תוספת ירק מבושל, סלט או מרק ופרי.
• מזונות המכילים סיבים תזונתיים כמו דגנים מלאים, ירקות (עם הקליפה) וקטניות, יותירו תחושת שובע ויקלו עליכם את הצום.
• סעודה המכילה גם שומנים מביאה להרגשת שובע הנמשכת לאורך זמן. העדיפו שמנים מן הצומח כמו אבוקדו, טחינה , אגוזים, שמן זית וקנולה.
• בארוחה המפסקת עצמה, רצוי לוותר על מאכלים שגורמים לנו תחושת רעב כמו אוכל מטוגן, תפוחי אדמה, מאפי קמח למניהם ודברי מתיקה, וכן לוותר על משקאות משתנים כמו קולה, משקאות עם קפאין ואלכוהול.
• התיבול בארוחה צריך להיות מינימליסטי על מנת שלא יותיר אתכם בתחושת צמא. יש לתבל את האוכל במתינות, לוותר על החריף ולהמעיט משמעותית במלח ותבלינים מעוררי צמא כמו כמון, קרי, או כורכום.
• בסיום הארוחה, נסו לשתות לפחות שתי כוסות מים על מנת לאגור את הנוזלים לקראת היום הקרוב.
איך שוברים את הצום :
• בסיום הצום, מומלץ קודם כל לשתות והרבה על מנת להחזיר לגוף את הנוזלים ולהרגיע תחושת רעב שעלולה להגרם בעצם מאבדן נוזלים.
• מומלץ שלא להתנפל על השולחן או לפלוש למקרר אלא להתחיל בשתייה ממותקת כמו תה או משקה טבעי עם פרוסת עוגת פרי, עוגה בחושה או חלה.
• כמחצית השעה לאחר מכן, אפשר להתיישב לאכול וגם אז במתינות. חשוב להחזיר את המעיים לפעולה בצורה מדורגת.
• לארוחה שלאחר הצום נהוג להגיש מאכלים מתובלים מאוד כדי להחזיר לגוף את המלחים והמינרלים. עם זאת מומלץ שלא להכביד על הקיבה ולהעדיף מנות מאוזנות אך עתירות אנרגיה כמו מנת חלבון (בשר, עוף דג או סויה), פחמימות כמו תפוח אדמה או בטטה, פסטות וירקות מבושלים בקליפתם.
גמר חתימה טובה.
מתכון ראשון:
מרק עוף ונודלס
מרכיבים :
• 1 עוף שלם
• 1 חבילת נודלס לבחירתכם
• 1 ראש סלרי עלים
• 8 גזרים
• 4 בצלים
• 1 וחצי כפית טימין יבש
• 1 וחצי כפית בזיליקום יבש
• 1/4 כפית פלפל שחור
• 3 כפות מלח
• 3 עלי דפנה (גם אחד מספיק)
אופן ההכנה :
• מכניסים את העוף השלם לסיר מים רגילים. מוסיפים 1/2 כפית אבקת טימין, 1/2 כפית אבקת בזיליקום, מלח פלפל ועלי דפנה.
• חותכים את הבצל, הגזר והסלרי לריבועים, ומניחים בצד.
• את כל הקצוות שניקינו מהגזר, הבצל וראש הסלרי- מוסיפים לסיר עם העוף.
• מבשלים את העוף 40 דקות.
• מוציאים את העוף, מנקים אותו עם הידיים ושומרים בצד את בשר העוף.
• את העצמות והעור מחזירים לציר העוף וממשיכים לבשל משך שלוש שעות.
• בסיר נפרד מחממים מים, מוסיפים להם כוס אחת מציר העוף ומבשלים את קוביות הירקות, עם כפית אבקת טימין, כפית אבקת בזיליקום, 2 כפיות מלח ומעט פלפל שחור.
• מבשלים כ- 10 דקות, ומסננים את המים החוצה.
• לסיר הירקות מוסיפים את הציר דרך מסננת, מחזירים פנימה את חתיכות בשר העוף ומבשלים עוד 15 דקות.
• מוסיפים פנימה את הנודלס, מבשלים עוד 5 דקות, מתקנים תיבול ומגישים.
מתכון שני:
ניוקי
מרכיבים :
• 1.5 קילו תפוחי אדמה אדומים
• 1 כפית גדושה מלח
• 1 ביצה טרופה
• 4 כפיות מלח לבישול הניוקי
• בין 3/4 -כוס עד כוס וחצי קמח
אופן ההכנה :
• מנקים את תפוחי האדמה ועוטפים אותם (עם הקליפה) בנייר כסף.
• מכניסים את תפוחי האדמה לתנור בחום של 200 מעלות משך 50 דקות או יותר, עד לריכוך מלא.
• מוציאים את תפוחי האדמה מהתנור, מצננים מעט ומקלפים.
• מועכים את תפוחי האדמה לפירה דק.
• מוסיפים מלח וביצה ומערבבים היטב.
• מתחילים להוסיף קמח, כף אחר כף תוך לישת הבצק עד שמקבלים מרקם של בצק אחיד, לא דביק אך "קליל".
• לשים את הבצק היטב, חותכים אותו לחתיכות ויוצרים גלילי בצק בקוטר של 1/2 שקל (בערך).
• חותכים את הגלילים לחתיכות קטנות באורך סנטימטר עד שניים.
• יוצרים בעזרת המזלג, דוגמא של פסים על כל ניוקי (לא חובה).
• מסדרים את הניוקי המוכנים על מגש מקומח.
• מרתיחים מים עם 4 כפיות מלח בסיר גדול (לפחות 4 ליטר).
• יש חשיבות לגודל הסיר וכמות המים, כדי שהכנסת הניוקי לא תוריד את הרתיחה.
• מכניסים למים הרותחים כמות לא גדולה של ניוקי (בערך רבע מגש).
• כשהניוקי צפים על המים, הם מוכנים.
• מוציאים את הניוקי מהמים עם כף מחוררת.
• מסדרים את הניוקי בתבנית ושופכים עליהם רוטב לבחירתכם.
• מגישים חם.
מתכון שלישי:
עוגת לעקח
מנהג ישראל שבערב יום הכיפורים מבקשים "לעקח" (עוגת דבש וכיוצא בזה) ומקבלים אותו, ומברכים ב"שנה טובה ומתוקה". ובטעם המנהג: שבאם היינו אמורים להזדקק בשנה זו למתנת בשר ודם,
הרי שבבקשת הלעקח בערב יום הכיפורים כבר יצאנו ידי חובה בזה, ולא נצטרך במשך השנה למתנת בשר ודם, אלא כל אחד יקבל פרנסתו "מידו המלאה והפתוחה
הקדושה והרחבה" (נוסח ברכה ג’ דברהמ"ז), עד לאופן של עשירות בגשמיות ממש". (ש"פ האזינו תש"נ - התוועדויות ח"א ע’ 38).
המרכיבים:
6 ביצים
1 כוס סוכר
1 כוס קמח
1/2 כפית תמצית וניל
קורט מלח
אופן ההכנה:
מחממים תנור ל-180 מעלות.
מנפים את הקמח לקערה, מפזרים פנימה את המלח ומניחים בצד.
מפרידים בזהירות את החלבונים והחלמונים לשתי קערות נפרדות - מקפידים שלא יהיו שרידי חלמון בחלבונים, אחרת הם לא יקציפו.
מניחים את החלבונים בקערת מערבל ומתחילים להקציף. כעבור כדקה מוסיפים פנימה כף מהסוכר. ממשיכים להקציף עד שמתקבל קצף מבריק וחזק.
בקערת מערבל אחרת שמים את החלמונים ומתחילים להקציף במהירות הגבוהה ביותר. כשהחלמונים מקציפים ותופחים עד לנפח כפול מנפחם המקורי (זה לוקח זמן, סבלנות), מוסיפים בהדרגה את הסוכר, כמה כפות בכל פעם. לבסוף מוסיפים את תמצית הווניל ומסיימים להקציף.
מקפלים בעדינות את החלמונים המוקצפים לתוך קצף החלבונים, מקפלים פנימה את הקמח ומעבירים לתבנית משומנת קלות.
מכניסים לתנור ואופים עד שהעוגה זהובה וקפיצית למגע (בין 20 ל-30 דקות). אם רוצים, אפשר לפזר מעט אבקת סוכר מעל לעוגה לאחר שהתקררה.
מתכון רביעי:
קרפעלך
מצרכים לבצק:
1 ק"ג קמח 2 תפוחי אדמה עשויים כמחית
4 ביצים
מלח לפי הטעם
1/2 כוס שמן
למילוי:
1/2 ק"ג בשר עם מעט שומן
2 בצלים קצוצים
2 ביצים
100 גרם כבד עוף
פלפל שחור ומלח לפי הטעם
אופן ההכנה
1.מכינים את הבצק: מערבבים את כל המרכיבים עד ליצירת עיסה אחידה.
2. מכינים את המילוי: מטגנים את הבשר, הכבד והבצל הקצוץ יחד עד להשחמה.
3. טוחנים את הכבד והבצל במטחנת בשר, מעבירים לקערה ומוסיפים את הביצים, הפלפל שחור והמלח ומערבבים שוב.
4. מרדדים את הבצק ובעזרת כוס יוצרים עיגולים. ממלאים את העיגולים במילוי וסוגרים בזהירות עם לחיצות קלות בקצוות הבצק.
5. מבשלים כ-15 דקות במים רותחים עם מעט מלח ומעט שמן.
את הקרפעלך המוכנים ניתן לטגן במחבת בשמן עמוק או
להוסיף ללא טיגון למרק עוף.
מתכון חמישי:
כעכים לגמר הצום
מצרכים:
קילו קמח.
2 כוסות סוכר.
6 ביצים.
כוס וחצי שמן או 350 גרם חמאה או מרגרינה.
כוס מיץ תפוזים או מים.
כוס שומשום.
4 שקיות אבקת אפיה .
2 שקיות סוכר וניל+כפית תמצית מי ורדים או שקדים חובה.
אופן ההכנה:
להכניס את החומרים לקערת המיקסר פרט לקמח לערבל היטב את הכל ואחרי זה להוסיף את הקמח.
הבצק דביק מעט לא להוסיף קמח.להניח לנוח כשעה בערך מחוץ למקרר.
בנתיים לחמם את התנור לחום של 180 מעלות לרפד תבניות בניר אפיה.
לחלק את הבצק ל-2 וכל חלק לרדד לעלה, לקחת פורמת בצורת חישוק להכין עיגולים ולהויצא מהמרכז עיגול קטן .
אני את העיגולים הקטנים גם אפיתי אותם ...להניח את הכעכים במרחקים כי הם מתפשטים בזמן האפיה.
לאפות את העוגיות עד לקבלת צבע זהוב.
|