מקורות מזמינה אתכם לסייר במרכזי המבקרים
(יום שני, י''ט ניסן ה'תשס''ט - 13 אפריל 2009)
אתר ספיר בכנרת
תחנת ספיר הינה התחנה הראשונה של "המוביל הארצי" הראוי לשם "אבי עורקי המים של המדינה". תחנת ספיר קרויה על שמו של פנחס ספיר, מנכ"ל "מקורות" השני בשנות הארבעים, ולימים שר האוצר. מי הכנרת מוזרמים באמצעות צינור תת- ימי המונח בקרקעית הכנרת אל בריכת ביניים וממנה אל התחנה החצובה כולה בבטן ההר. באתר 4 יחידות שאיבה ענקיות, שמעלות את מי הכנרת ממפלס של 209 מטר מתחת לפני המים לגובה של 50 מטר מעל לפני הים.
במרכז המבקרים הקיים במקום, מציעה חברת "מקורות" סקירה מרתקת במגוון נושאים : ביניהם: תיאור הדרך שעוברים המים עד הגעתם לברז, תפקידו של "מוביל המים הארצי" וחשיבותו במערכת אספקת המים, סיפורים היסטוריים הקשורים להקמתו של המפעל הלאומי, הסברים על מפלס הכנרת ועל איכות המים.
במבנה הממוזג המכיל מקום לכ- 140 איש, מועברות הרצאות בליווי המחשות על מקורות המים במדינה, על בניית המוביל הארצי, איכות המים, חיסכון במים ועוד. ההדרכות ניתנות מול דגם-חתך של "המוביל הארצי", הממחיש כל שלב ותחנה לאורך הדרך.
לאחר צפייה בסרט, נערך סיור בתחנת השאיבה החצובה בהר, ובה שלוש יחידות שאיבה ענקיות הפועלות משנת 1964, שמעלות את מי הכנרת ממפלס של 209 מטר מתחת לפני המים לגובה של 50 מטר מעל לפני הים. יחידת שאיבה רביעית, נמצאת במבנה בטון מחוץ לתחנת השאיבה והיא פעילה היל משנת 1992.
בנוסף ניתן לבקר במצפור צ'רה, הצופה לנוף מרהיב ביופיו. חברת "מקורות" הקימה את המצפור הייחודי בגיחון נחל עמוד החוצה את התעלה הפתוחה של "המוביל הארצי". עומק גיחון נחל עמוד כ-150 מטר. כדי להעביר את המים דרך מכשול טבעי זה הוטמנו בדפנות הנחל ובקרקעיתו צינורות פלדה שיוצרים גיחון (סיפון הפוך). הגיחון פועל על-פי חוק הכלים השלובים. המים יורדים מהעבר האחד לתחתית הנחל ועולים אל עברו השני.
מיקום: מרכז המבקרים ב"אתר ספיר" ממוקם צפון-מערבית לחוף הכנרת, צמוד לאכסניית הנוער "כרי דשא".
משך הסיור באתר ספיר: כשעה וחצי.
משך הסיור במצפור צ'רה: כחצי שעה
התאמה לגילאים: ההדרכה מותאמת לגילאי 11 ומעלה. במרכז מודרכות קבוצות של: תלמידים, סטודנטים,חיילים, מורים, מורי דרך,גימלאים ועוד.
לתאום הביקור אנא פנו בטלפון: 04-6714772 או בפקס: 04-6726399.
לבאים מצומת גולני - יש להמשיך צפונה על כביש 65 עד לפנייה ימינה בצומת צלמון. ממשיכים לכיוון מזרח על כביש מספר 807 לכיוון מגדל. בצומת מגדל פונים שמאלה על כביש מספר 90.
לבאים מכיוון צפון - מצומת עמיעד יורדים לכוון דרום על כביש 90 ואחרי הפיתולים שיורדים אל הכנרת פונים שמאלה בצומת אתר ספיר.
אתר מעיינות הירקון בראש העין
אתר מעיינות הירקון בתחנת ראש העין מהווה את צומת המים הראשי של ישראל. לכאן מגיעים מי המוביל הארצי מן הצפון, ויחד עם מי המעיינות, הם מוזרמים בשני קווי מים גדולים אל הנגב ובאמצעות קו מים נוסף לגוש דן.
במרכז המבקרים , מציעה חברת "מקורות" מסע מרתק בעקבות סיפור המים במדינה.
במבנה הממוזג המכיל מקום לכ- 80 איש, מועברות הרצאה בליווי המחשות על מקורות המים במדינה ואספקתם לתושבים. כאן מתוודעים המבקרים לעובדה המעניינת כי קיימים סוגי מים שונים: מים שפירים ומים אפורים, מי ביוב ומי קולחים, מים מותפלים ומים מטוהרים, מי שיטפונות ומי מעיינות, מי אקוות ומים עיליים, מים מלוחים ומים מליחים – נכון, לא את כולם שותים, אך כאן בישראל, "מקורות" דואגת כי כולם יהיו שמישים.
הרצאות נוספות המועברות במרכז כוללות נושאים כגון:
משק המים בישראל: הסבר על מקורות המים הטבעיים, הקוים אדומים ופוטנציאל הניצול, צריכת המים הכללית והמגזרית, מפעלי מים היסטוריים כחלק מהמפעל הציוני (התמקדות במפעל ירקון נגב ובמוביל הארצי), גמישות אספקת המים במפא"ר בשנות ה-2000, טיפול וניטור איכות המים לאורך השדרה המרכזית.
משבר המים בישראל: הצגת מיפלסים עדכנית, השלכות המפלסים הנמוכים על משק המים ואיכותו, הגורמים להמלחה ולזיהום מים.
הגורמים למשבר: אקלים, צריכה, גישות במדיניות ובניהול משק המים בישראל (גישת עסקים כרגיל מול הגישה הכלכלית), תמורות בקבלת ההחלטות לגבי ניהול משק המים בתחילת שנות ה-2000 כניסה לעידן ההתפלה. ההרצאה מלווה בסרט: מקורות מים חיים, או טיפת מחשבה
הפתרונות למשבר המים: טיהור שפכים והשבתם לחקלאות – מפעלים עיקריים שיטות ומצב עדכני לישראל, התפלת מי ים ומים מליחים – המצב הקיים ותכניות לעתיד, השלכות ההתפלה על מערך אספקת המים, תפיסת שטפונות – מפעלים ראשיים, כמויות ושיטות, יבוא מים, חיסכון. ההרצאה מלוווה בסרט : איכות המים בישראל
נושאים היסטוריים:(לכל תת נושא מצגת והרצאה של כחצי שעה)
הקמת חברת מקורות ומפעל הקישון
מפעלי המים לירושלים
מפעל השילוח
מפעל ירקון נגב
לאחר צפייה בסרט, נערך סיור בתחנה ההיסטורית התת-קרקעית הטומנת בחובה, טונות של בטון ופלדה, גושי ברזל עצומים של מנועי ענק ימיים ומסע היסטורי מרתק המומחש בתערוכת צילומים חווייתית על שנות ה-50 והקמת מפעל ירקון-נגב. באולם הדיזל מוקרן סרט המספר את סיפורו של המפעל שממשיך ומספק מים עד היום.
לקינוח, מתקיים סיור קצר לטיילת מעיינות הירקון הנמצאים בסמוך בתוך סבך האשלים והצומח. המעבר נעשה בצינור מתחת לכביש המוליך לשביל תצפית על המעיינות ועל תל-אפק הסמוך (אנטיפטריס). בסיום טיילת המעיינות מחכה למבקרים הפתעה, מנוע "פק-פק" משנת 1938, הפועל ומשקשק בקול. מנועים רבים כמותו שאבו בעבר את מי הירקון ישירות מהנחל.
מחוץ למרכז המבקרים מתקיימות הדרכות גם באתר "דיזל חולדה",בשפד"ן, בבריכות פדיה, באגם זהר ומאגר נהורה. לעתים מגיעות קבוצות למרכזי הבקרה ברמלה ובכרכור וכן למפעל נחלי מנשה.
מיקום: המרכז ממוקם בסמוך לקיבוץ גבעת השלשה על כביש 483 (בין פ"ת לראש העין). הכניסה לאתר דרך קיבוץ גבעת השלושה (ליד הקאנטרי קלאב של הקיבוץ).
משך הסיור: כשעה וחצי.
התאמה לגילאים: ההדרכה מותאמת לגילאי 10 ומעלה. במרכז מודרכות קבוצות של: תלמידים, סטודנטים,חיילים, מורים, מורי דרך,גימלאים ועוד.
לתאום הביקור אנא פנו בטלפון: 03-9388961 או בפקס: 03-9380185.
תרשים הגעה:
הכניסה לאתר דרך קיבוץ גבעת השלושה דרך כביש מספר 483 המחבר בין פתח-תקווה לראש העין. מיד לאחר הכניסה לקיבוץ , פונים שמאלה על פי השילוט. בסוף הדרך ( אחרי בריכת השחיה ) מגיעים ל"מקורות".
אתר דיזל חולדה - ירושלים
בין מזכרת בתיה לקיבוץ חולדה נמצאת תחנת שאיבה תת-קרקעית וזמנית שהקימה חברת "מקורות" בשנת 1950 כדי לספק מים לירושלים. בתחנה נשתמר מנוע הדיזל של "הקו השני לירושלים" – עדות היסטורית למאמצים הבלתי פוסקים של מדינת ישראל בכלל ושל חברת "מקורות" בפרט, לספק מים לירושלים בכל זמן ובכל מצב.
בקיץ של שנת 2000, חמישים שנה לאחר הפעלתו של "הקו השני לירושלים", יצאה קבוצת עובדים של החברה לבקר באחד מהבונקרים שנותרו משלביו הראשונים של המפעל ולאור פנסים גילתה הקבוצה כי תחנת דיזל חולדה נשתמרה בשלמותה!
באותו רגע התקבלה ההחלטה להקים במקום אתר מבקרים לתיעוד המאבק להובלת המים לעיר הבירה. האתר, הנקרא "מים לירושלים", מספר את סיפור הדיזל ואת תולדות אספקת המים לבירה.
באתר חורשת הנצחה מוצלת, תצפית משולטת ובונקר תת קרקעי ובו התחנה ההיסטורית והתצוגה.
בתצוגה תיעוד תולדות אספקת המים לירושלים, מתקופת המנדט עד ימינו. דגש מיוחד ניתן לקו השילוח – מבצע גבורה בו הצילה "מקורות" את ירושלים מצמא בתקופת מלחמת השחרור.
מיקום: בתוך תחנת שאיבה היסטורית ותת-קרקעית השוכנת בין חולדה למזכרת בתיה.
משך הסיור: כשעה וחצי.
התאמה לגילאים: ההדרכה מותאמת לגילאי 10 ומעלה. במרכז מודרכות קבוצות של: תלמידים, סטודנטים,חיילים, מורים, מורי דרך, גימלאים ועוד.
לתאום הביקור אנא פנו בטלפון: 03-9388961 או בפקס: 03-9380185.
הגעה:
מכביש מספר 1 יש לפנות במחלף לטרון לכיוון אשקלון (כביש מספר 3), לעבור את צומת נחשון, ולאחר כק"מ אחד לפנות בצומת חולדה לכיוון רחובות (כביש מספר 411). לאחר קיבוץ חולדה יש לעבור את פסי הברזל ולפנות שמאלה בדרך העפר על פי השילוט ל"דיזל חולדה".
בשל עבודות של רכבת ישראל להלן הוראות חלופיות:
כשבאים ממזרח- אחרי קיבוץ חולדה עוברים מתחת לגשר הרכבת וברגע שאפשר פונים ימינה כדי לעשות פרסה - חוזרים לכיוון ממנו הגענו ופונים ימינה לכיוון דיזל חולדה.יש שלט של עבודות מקורות על הקו החמישי.
כשבאים ממערב מכביש 40 -בצומת עקרון פונים מזרחה ואחרי מזכרת בתיה עוברים מסילת ברזל וגשר מעל כביש 6 ואחריהם פונים ימינה בשלט על העבודות בקו החמישי.
תחנת שמחה – מים לנגב
התמודדות "מקורות" עם האתגר של אספקת המים לנגב החלה עוד לפני קום המדינה. ראייה לאומית והכרה בחשיבות ההתיישבות והפיתוח בחבל ארץ זה מאפיינים את פעילותה של החברה מאז ועד היום.
"תחנת שמחה" היא מהתחנות המרכזיות של "מקורות" בנגב. התחנה שולטת על חלוקת המים השפירים ומי הקולחים לשדות ומטעים, עיירות, קיבוצים ומושבים, מפעלי תעשייה, פארקים ואתרי תיירות.
במרכז המבקרים הקיים במקום, מציעה חברת "מקורות" סקירה מרתקת במגוון נושאים : ביניהם: הסבר איך מגיעים המים אל הברז; סקירה על מצב משק המים, סקירה על חברת מקורות, על מקורות המים באזור, סקירה על הקו הראשון לנגב 1947 ועל חלוקת המים המגיעים מן הצפון אל אזורי הנגב השונים.
במבנה הממוזג המכיל מקום לכ-70 איש, מועברות הרצאות בליווי סרטים וכן בשטח התחנה תצוגת אביזרי מים משנות ה-50 ואילך, הממחישה את התפתחות האמצעים הטכנולוגיים. אביזרים רבים פותחו ושולבו במתקני "מקורות", על בסיס הניסיון שנצבר בשטח: מגופים, שסתומי אל-חזור שסתומי אוויר, מתקנים לסגירת מגופים, מדי מים, אמצעי פיקוד וקשר.
הביקור בתחנה כולל שורה של פעילויות: צפייה בסרט על המים בנגב ותהליכי יצור ושימור המים במדינת ישראל (לסרט אורכים שונים המותאמים לאופי וגיל חברי הקבוצה), משחקי הפעלה לילדים בנושא המים וסיור במנהרת המשאבות, שהוסבה למוזיאון היסטורי מרשים. במוזיאון מנועי דיזל ענקיים וישנים שהפעילו משאבות מים, הסבר על פעולת שאיבת המים, ותמונות הקשורות לפיתוח משק המים.
עוד במקום גם גן ארכיאולוגי יפה ומיוחד, של מוצגים מתחומים שונים.
מיקום: התחנה נמצאת על כביש דורות רוחמה ( כביש מס' 334).
משך הסיור: כשעה וחצי.
התאמה לגילאים: ההדרכה מותאמת לגילאי 11 ומעלה. במרכז מודרכות קבוצות של: תלמידים, סטודנטים,חיילים, מורים, מורי דרך,גימלאים, תיירים, ארגוני עובדים ועוד.
לתאום הביקור אנא פנו בטלפון: 08-6620650, 08-6620666 או בפקס: 08-6620669
הגעה:
דרך הגישה לתחנת "שמחה" מסתעפת מכביש מספר 334, המקשר את שדרות לדורות ורוחמה. המגיעים מכיוון שדרות, יפנו מכביש 232 מזרחה לכביש 334 בסמוך לאזור התעשייה של העיירה. לאחר כקילומטר פונים ימינה לדרך סלולה. הדרך שאורכה כ- 800 מטר, מסתיימת בכניסה לתחנת "שמחה". הבאים מכביש בית-קמה- נתיבות (מספר 293) יפנו לכביש מספר 334 בסמוך למושב שדה צבי.
שפד"ן – הקו השלישי לנגב
מפעל השפד"ן (שפכי גוש דן) נמצא בבעלות "איגוד ערים דן לביוב ואיכות סביבה", החברות בו שבע עיריות ומחוברים אליו יישובים נוספים. הוא משרת אוכלוסייה המונה כ- 2 מיליון נפש, באזור הצפוף והמאוכלס ביותר בישראל- גוש דן. המט"ש (מתקן לטיהור שפכים) נחשב לגדול ולמתקדם מסוגו במזרח התיכון, מטפל בכ- 130 מליון מ"ק שפכים בשנה. המים המטוהרים מועברים
באמצעות ה'קו השלישי' לנגב במערכת משוכללת, להשקיה בלתי מוגבלת של גידולים
חקלאיים בנגב.
בסיור במקום ניתן לשמוע על שיטות טיהור המים ודרך העברתם לנגב, ניתן לצפות במי הביוב כפי שהם מגיעים מבתינו, בבריכות בהם יש מערבלים המספקים חמצן לחיידקים. בסוף הדרך ניתן לראות מים צלולים שניתן להשתמש בהם להשקיה בלתי מוגבלת בחקלאות. כיוון שגם ציפורים אוהבות את המטעמים נוכל לראות כאן שפע של עופות, טבלנים, תמירונים, סיקסקים, שחפים ברכיות ועופות מזדמנים בעונות הנדידה. הסיור מלווה במצגת ובמתקני הדמיה.
במהלך שנת 2008 יחנך במקום מרכז מבקרים חדש וייחודי במבנה שחציו טמון באדמה.
מיקום: חולות ראשון לציון
משך הסיור: כשעה.
התאמה לגילאים: ההדרכה מותאמת לגילאי 13 ומעלה. במרכז מודרכות קבוצות של 50 איש: תלמידים, סטודנטים,חיילים, מורים, מורי דרך,גימלאים ועוד. האוטובוס לא עוזב המפעל משך כל הסיור. (לא מתאים ליחידים ומשפחות).
לתאום הביקור אנא פנו בטלפון: 03-9635123 או 03-9635111 או בפקס: 03-96142757
הגעה:
ניסע בכביש [4] לכיוון ראשון לציון. במחלף ראשל"צ (1) ניסע מערבה בשדרות משה דיין. נעבור את כביש [5] ונמשיך לכיוון חוף ראשון. נפנה שמאלה בשדרות מרילנד (2) (הפניה לכיוון שפד"ן והסופרלנד). ניסע עד שנגיע אל שער הכניסה (3).
|